Verhaal van Rashid

"In Tsjetsjenië was ik 11 jaar leraar aan de technische universiteit en nadien had ik mijn eigen garage. Omdat ik het leuk vind om te sleutelen aan fietsen, auto’s en moto’s, ben ik hier zeer gelukkig op mijn werk bij trans-fair."

Hallo Rashid, hoe lang werk je voor Ateljee?  

5 jaar, ik heb altijd op de fietsafdeling bij trans-Fair gewerkt.  

Waarom de keuze voor trans-fair?  

Ik vind het leuk om te sleutelen aan fietsen. Fietsen, auto’s, moto’s, ik kan aan alles sleutelen en alles repareren. Mijn papa had een kleine garage, waardoor ik van jongs af aan zeer graag bezig ben met techniek. Vroeger was ik leraar aan een technische universiteit en nadien had ik mijn eigen garage, maar voor mijn fysiek is het nu beter om te werken met fietsen. En ik ben hier zeer gelukkig op mijn werk bij trans-fair.  

Wat vind je leuk aan Ateljee?

Soms heb ik problemen met mijn rug of knie. Over het algemeen kan ik werken, maar soms heb ik een beetje pijn. Daar wordt rekening mee gehouden. Ik doe mijn werk graag en over het algemeen zonder lichamelijke klachten. Maar stel dat er grote problemen zouden zijn: dan weet ik dat ik naar de dokter mag gaan, zonder problemen. Hier houden ze rekening met mij.  

Wat is je achtergrond?

Vroeger was ik leraar aan een technische universiteit. Tegelijkertijd was ik bezig met mijn studies en taken als militaire officier. Binnen het leger heb ik het geschopt tot stafsergeant.  

Ik heb een achtergrond in geologie als professor, maar in België is er niet veel werk als geoloog omdat België niet groot is en hier ook geen olie, goud of gas is. Maar België is sterk in zijn specialisten, leraressen en leraars. Toen ik op bezoek was bij een Belgische universiteit was ik onder de indruk van de beschikbare materialen en hoe mooi alles was.  

Hou je van sport?

Ik heb altijd veel gesport en ook veel verschillende sporten beoefend. Als tiener voetbalde ik, en later werd ik in Tsjetsjenië kampioen (!) judo!  

Wat is volgens jou het belang van een job 

Mijn Nederlands is iets minder, waardoor dit werk voor mij goed is. Al van jongs af aan wou ik altijd werken en bezig zijn. Dat heb ik waarschijnlijk van mijn vader, want die was ook altijd aan het werk. Toen ik klein was woonde ik in een dorp en in datzelfde dorp woonden familieleden met veel koeien en schapen. En ik sneed als kind dan het gras af met de zeis!  

Veel mensen in België werken, en dat vind ik leuk. Mensen die werken hebben een goed karakter en zitten beter in hun vel. Mijn visie: een mens moet altijd werken, studeren, of sporten!  

Hoe ben je in België terechtgekomen?  

Tijdens de 2de Tsjetsjeense oorlog zijn mijn vrouw en kinderen naar België gekomen om te vluchten voor het geweld. Eén jaar later (2007) ben ik hen gevolgd en kwam ik ook naar België. Voor mij was het een moeilijke beslissing om te vertrekken, daar had ik namelijk goed werk als chef inspectie van de mineralen die door bedrijven gebruikt werden. Ondertussen ben ik 62 jaar, en woon ik al 16 jaar in België.  

Hoe is het nu met jou en jouw familie hier in België?  

Alles zit hier goed. Mijn kinderen studeren juridische opleidingen, waaronder mijn dochter als advocaat.   

Wat België voor mij zo een goed land maakt is dat het hier vol loopt met goede mensen en een goede cultuur. Mensen zijn hier sociaal en tolerant. Er zijn veel burgerrechten en de overheid respecteert die ook. In de politiek zit niet veel corruptie en bureaucratie, wat op andere plekken wel zo is.  

België is ook een multicultureel land, en dat zie ik als een sterkte. Wereldcultuur is belangrijk. Mijn kinderen heb ik ook altijd aangemoedigd om een wereldcultuur te hebben. Wees niet enkel Belg of enkel Tsjetsjeen, je wereldbeeld is veel breder wanneer je aspecten van meerdere culturen in je karakter hebt zitten.